TrusTool

Betasten van borsten – grensoverschrijdend terecht ontslag op staande voet

Het is triest, maar waar. In 2020 is nog niet doorgedrongen tot iedere leidinggevende manager dat hij geen misbruik mag maken van zijn hiërarchische positie. Ondanks alle aandacht die er al jarenlang is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn er toch nog situaties waarbij een chef kok een stagiaire rondleidt door de keuken van haar nieuwe stageplek en dan ondertussen steeds over haar rug aait en haar betast.
Een ander voorbeeld is een situatie van een leidinggevende manager van KLM Catering Services. Hij noemde de borsten van de receptioniste Knabbel en Babbel. Hij heeft op de werkplek de borsten van deze receptioniste betast terwijl zij duidelijk had laten merken dat zij daar niet op zat te wachten.
Een andere medewerker van KLM heeft dit in het geheim gefilmd. Na enige tijd is hij daarmee naar de vertrouwenspersoon van KLM gegaan. Daarna heeft hij een melding gemaakt bij de compliance officer van KLM. Na onderzoek is er een ontslag op staande voet gevolgd, dat volgens de Kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland terecht is gegeven.

Een verweer van de leidinggevende manager was dat KLM de opname die stiekem was gemaakt geen rechtmatig bewijs is. Overigens ontkende de manager het voorval niet.
Maar de rechter laat de heimelijke opname wel toe als bewijs omdat de rechter van mening is dat waarheidsvinding voorop staat.
Deze uitspraak van de kantonrechter is terug te lezen via www.rechtspraak.nl. En referentienummer van de uitspraak is ECLI:NL:RBNHO:2022:8162